یکی از فاکتورهای مهمی که دانشگاهها به آن توجه میکنند، آمادگی افراد برای تحصیل است. به همین جهت آزمونهای مختلفی برای ورود به دانشگاه برگزار میشود. در این شرایط اگر فرد متقاضی وقفه تحصیلی زیادی داشته باشد، از تحصیل در آن دانشگاه محروم میماند. چرا که فاصله زمانی ایجاد شده بین دو مقطع تحصیلی اگر از حدی فراتر رود، آمادگی فرد برای اخذ نمرات قبولی کاهش مییابد. نکته جالب توجه اینجاست که برخی از کشورها هنگام صدور ویزای دانشجویی به این فاکتور بسیار توجه میکنند و در مواردی ویزا را به طور کلی ریجکت میکنند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با گپ تحصیلی آشنا کرده و روشهای پر کردن گپ تحصیلی را با یکدیگر مرور کنیم.
آشنایی با گپ تحصیلی
گاهی اوقات به دلیل پیش آمد شرایطی، متقاضی نیازمند ایجاد وقفه بین روند تحصیلی خود میباشد. از این رو به هرگونه وقفهای که در فرآیند تحصیل به وجود آید، گپ تحصیلی یا Study Gap میگویند. اغلب دانشگاههای معتبر نسبت به این گپ حساس هستند، چرا که معتقدند دانستههای شخص از اعتبار کمتری برخوردار است و مجدداً نیاز است تا اطلاعات خود را بهروزرسانی کند. البته هیچگونه جای نگرانی وجود ندارد، چرا که میتوانید با ارائه دلایلی که قابلیت توجیه دارند، نیاز به وجود چنین گپ تحصیلیای را توضیح دهید.
میزان قابل قبول گپ تحصیلی
بسته به این که فرد متقاضی برای چه کشور و در چه مقطعی اقدام میکند، میزان مجاز گپ تحصیلی متفاوت است. در حالت کلی میتوان گفت که حد نرمال گپ تحصیلی برای مقاطع مختلف عبارت است از :
- گپ تحصیلی مجاز برای مقطع کارشناسی
متقاضیان ادامه تحصیل برای مقطع کارشناسی نباید بیش از 4 سال گپ تحصیلی داشته باشند. به عنوان نمونه شخصی که در سن 18 سالگی مدرک دیپلم خود را اخذ کرده است، نمیتواند در سن 30 سالگی برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی اقدام کند. چرا که درخواست او به دلیل وقفه تحصیلی طولانی مدت، ریجکت خواهد شد.
- گپ تحصیلی مجاز برای مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
متقاضیان ادامه تحصیل برای مقطع کارشناسی ارشد، در صورتی که حداکثر 4 تا 5 سال از دریافت مدرک کارشناسی آنها گذشته باشد، میتوانند برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنند. از این رو منطقی نیست که فرد در سن 22 سالگی مدرک کارشناسی بگیرد و مثلاً در سن 30 سالگی برای اخذ پذیرش کارشناسی ارشد اقدام کند.
- گپ تحصیلی مجاز برای دکتری
در خصوص مقطع تحصیلی دکتری، میزان سختگیریها کمتر بوده و برای آن یک قانون کلی تعریف نشده است. در این خصوص آنچه که تجربه ثابت کرده و به نظر میرسد، دانشجویان توانستهاند با گپ تحصیلی 10 سال نیز، موفق به پذیرش ویزای تحصیلی در مقطع دکتری شوند.
راههای پر کردن گپ تحصیلی
به منظور کاهش تأثیر گپ تحصیلی، راههای متفاوتی وجود دارد و میتوان از آنها استفاده کرد که عبارتند از :
- ارائه رزومه تحصیلی و کاری معتبر و پروژههای تحقیقاتی متعدد
- شرکت در انواع کنفرانسها و همایشهای معتبر و مرتبط با رشته تحصیلی
- استفاده از توصیه نامه معتبر اساتید معتبر و مرتبط با رشته تحصیلی مورد نظر
- برخورداری از تمکن مالی مناسب و ارائه مدارک آن جهت پوشش هزینههای زندگی و تحصیلی
- ارائه یک انگیزه نامه خوب با بیان هدف اصلی از تحصیل و دلیل انتخاب رشته و دانشگاه مورد نظر
- بیان دلایل حقیقی و توضیحات قابل استناد در خصوص گپ تحصیلی جهت قانع کردن آفیسر پرونده
- دارا بود ن مدرک زبان با نمره بالا و همچنین کسب نمرات خوب در آزمونهای بینالمللی مانند GRE یا GMAT
ترفندهایی برای پر کردن گپ تحصیلی
به یاد داشته باشید سوالی که اینجا مطرح میشود آن است که شما در این مدت دقیقا چه کاری انجام میدادید و چه میزان از فضای تحصیلی دور شدهاید؟ همانطور که پیشتر نیز بیان کردیم، گپ تحصیلی برای مقاطع تحصیلی متفاوت، متغیر است و سختگیریهای موجود برای مقطع دکتری کمرنگتر است اما به معنای عدم لزوم ارائه مدرک نیست. گپ تحصیلی نه تنها برای دپارتمان پذیرش دانشگاه مقصد بسیار مهم است، بلکه برای سفارت و افسر ویزای پرونده شما هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حتی گاهی ممکن است شما از دانشگاه پذیرش بگیرید اما افسر مربوطه ویزای شما را ریجکت کند. در این میان ترفندهایی وجود دارند که میتوانید به واسطه آنها افسر پرونده را متقاعد کنید. در این شرایط دیگر مشکلی وجود نخواهد داشت.
- سربازی، برای آقایان مدرک بسیار خوبی است که میتوانند به واسطه آن، این خلاء را پر کنند و به راحتی مشکل را برطرف سازند. چرا که افسر پرونده به راحتی این قضیه را درک میکند.
- در صورتی که کشور خاصی همچون ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و … را مد نظر دارید، میتوانید چنین بیان کنید که در حال یادگیری زبان آن کشور بودید. بدین شیوه میتوانید گپ تحصیلی 2 ساله را به راحتی پر کنید.
- سابقه کاری شما نیز با ارائه مدارک معتبر، نه تنها میتواند گپ تحصیلی را پر کنید، بلکه امتیاز نیز محسوب میشود.
- اگر دچار بیماری خاصی بودید و تحت درمان پزشکی قرار داشتید، میتوانید با ارائه پرونده پزشکی خود، گپ تحصیلی ایجاد شده را توجیه کنید.
- گاهی افراد برای تأمین هزینههای مربوط به مهاجرت، در ابتدا کار میکنند و سپس اقدام به مهاجرت مینمایند که در این صورت میتوانید اعلام کنید که برای تأمین مخارج کار میکردید و گپ تحصیلی به وجود آمده است. حتی اگر کار شما هم مرتبط نباشد، باز هم دلیل قابل قبولی برای افسر پرونده خواهد بود.
- افراد متأهل میتوانند گپ تحصیلی 2 تا 3 سال را نیز به بهانه مشغلههای ازدواج و یا بچهداری پر کنند و درک این موضوع برای افسران پرونده دشوار نخواهد بود. البته گپ تحصیلی بیش از این مقدار قابل توجیه نیست.
- در صورتی که در حال نگارش مقاله و یا یادگیری نرمافزار مرتبط با رشته تحصیلی خود بودهاید، میتوانید با ارائه مدارک مربوطه، گپ تحصیلی به وجود آمده را پر کنید.
- برخی مشکلات خانوادگی نیز همچون طلاق، از دست دادن پدر و مادر یا موارد مشابه، برای پر کردن گپ تحصیلی قابل قبول است. در نتیجه میتوانید حداکثر 2 سال از گپ تحصیلی خود را به دلیل مسائل خانوادگی پر کنید.
سخن پایانی
در این مطلب با گپ تحصیلی آشنا شده و دانستیم به هرگونه وقفهای که در فرآیند تحصیل به وجود آید، گپ تحصیلی میگویند. حال بسته به این که فرد متقاضی برای چه کشور و در چه مقطعی اقدام میکند، میزان مجاز گپ تحصیلی متفاوت است. اما به یاد داشته باشید که علاوه بر پذیرش دانشگاه، رویکرد سفارت مورد نظر نسبت به این قضیه نیز جهت اخذ ویزای مهاجرت تحصیلی حائز اهمیت است. در این میان راهها و ترفندهایی برای پر کردن گپ تحصیلی وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره کردیم. اما پیشنهاد ما به شما این است که در صورت وجود گپ تحصیلی زیاد، درخواست خود را برای کشورهایی ثبت کنید که از حساسیت کمتری برخوردار هستند.
سوالات متداول
گپ تحصیلی چیست؟
به فاصله موجود میان اتمام یک مقطع تحصیلی تا شروع مقطع تحصیلی دیگر، گپ تحصیلی یا Study Gap میگویند. بسیاری از دانشگاههای معتبر به این مورد حساس بوده و در صورتی که متقاضی از گپ تحصیلی زیادی برخوردار باشد، وی را مورد پذیرش قرار نمیدهند.
آیا میتوان گپ تحصیلی به وجود آمده را توجیه کرد؟
بله، روشهای متعددی برای توجیه گپ تحصیلی وجود دارد که از آن جمله میتوان به سربازی برای آقایان، سابقه کاری، بیماری، یادگیری زبان کشور مورد نظر، ازدواج، بارداری، نگارش مقاله، یادگیری نرمافزار، مشکلات خانوادگی همچون طلاق، فوت اعضای درجه یک خانواده و … اشاره کرد.
گپ تحصیلی در روند پذیرش چه کشورهایی تأثیر دارد؟
اگرچه گپ تحصیلی به طور کلی در روند پذیرش متقاضی تأثیرگذار خواهد بود، اما سه کشور کانادا، آلمان و انگلیس از حساسیت بیشتری برخوردار هستند. کانادا به دلیل وجود متقاضیان بسیار زیاد، اولویت پذیرش را به افرادی میدهد که فاقد گپ تحصیلی هستند و یا میزان گپ تحصیلی آنها کمتر از سه سال است. برای آلمان نیز به دلیل تحصیل رایگان، شرایط رفاهی و اقتصادی و دارا بودن ویزای معتبر در حوزه شینگن، گپ تحصیلی بیشتر از 4 الی 5 سال قابل قبول نیست. انگلیس نیز به دلیل وجود دانشگاههای معتبری همچون کمبریج و آکسفورد، حداکثر گپ تحصیلی 3 ساله را مورد پذیرش قرار میدهد.